Sistem de irigare cu pompe cu carcasă divizată axial

Destinație sistem: Aprovizionarea cu apă tehnică din Prut a bazinelor intermediare din sistemul de irigare. Ulterior apa este transferată din bazine în sistemul de irigare pentru a ajunge la consumatorul final – gospodăriile agricole. În Moldova Salonix a implimentat 3 sisteme de acest gen la: Blindești (Ungheni), Grozești (Nisporeni), Leova Sud (Leova).

Modul de funcționare: Apa este adusă din rîu pînă la pompe cu ajutorul sistemului de vacuum. Înainte de fiecare pornire a pompei de apă, începe a lucra sistemul de vacuum, astfel sistemul se asigură că pompa este plină cu apă. După această procedură are loc pornirea pompelor KSB (100kW-800kW). Pornirea pompelor se face cu valva de refulare închisă. Cînd senzorul de presiune Siemens Sitrans P indică o valoare prestabilită, sistemul începe să deschidă valva în așa mod  încît să evite cavitațiile și loviturile de berbec. Odată ajunsă în bazinele intermediare, apa este distribuită spre consumatorii finali, asigurîndu-se menținerea constantă a presiunii apei la ieșirea din sistem.

Întreg sistemul este controlat de plc-uri Siemens 314 PN/DP. Sistemul central de monitorizare fiind WinCC, care are o legatură sigură cu statiile de pompare prin intermediul routerelor GPRS de la Siemens.