Stația de pompare SP14 – TERMOELECTRICA SA

Lucrări de mare importanţă pentru rețelele de termoficare a municipiul Chişinău au fost efectuate  la  Termoelectrica SA, şi anume  înlocuirea a trei pompe și trei motoare, instalarea convertizoarelor de frecvență și echipamentelor asociate. Tot proiectul a inclus următoare părţi de lucrări:

  • Lucrări de proiectare (Partea electrică)
  • Lucrări de proiectare (Partea de automatizare)
  • Echipamente
  • Lucrări de programare
  • Asamblarea dulapurilor de joasă tensiune
  • Lucrări de montare a echipamentului de medie tensiune
  • Lucrări de montare a echipamentului de joasa tensiune

Pentru controlul pompelor P1, P2, P3, P4 în mod automat și manual, măsurarea temperaturilor înfășurărilor motoarelor pompelor și rulmenților lor, temperaturii rulmenților pompelor, vibrațiilor pompelor, presiunii în sistem a fost proiectat Tabloul de automatizare TA.

Tablourile sunt formate din ansamblu de 12 dulapuri, executate cu acces faţă.

Tabloul de automatizare TA este proiectat pentru automatizarea procesului tehnologic de pompare a agentului termic în rețeaua de termoficare și realizat pe baza unui controler logic programabil de tip Modicon M241 Schneider Electric.

Proiectul prevede trei regimuri de lucru – „Automat”, „Semiautomat”, „Manual”:

  • Automat” – controlul deplin a procesului tehnologic care este implementat de controlerul Modicon M241 Schneider Electric;
  • Semiautomat” – controlul pompelor, valvelor și echipamentelor electrice este implementat cu ajutorul Panoului Operatorului (PLC);
  • Manual” – controlul pompelor, valvelor și echipamentelor electrice este implementat cu ajutorul butoanelor de pornire și oprire fără utilizarea controlerului programabil.

Pentru asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a utilajului și unităților de automatizare la stația de pompare cu sursa independenta de alimentare (10 kV, 3 faze, 50 Hz), prin anclașarea automata/manuală a surselor de joasă tensiune de la trasforul propriu a fost proiectat Tabloul Servicii Proprii (TSP).

Pentru controlul vanelor și indicarea poziției lor în mod automat și manual. În timpul funcționării normale a stației de pompare (în cazul cînd lucrează pompa cu pornirea directă), vana RL-EV3 reglează în mod automat parametrii necesari al procesului tehnologic, cum ar fi presiunea de exploatare și debitul agentului termic în rețea de termoficare. În cazul unei situații de avarie, vana RL-EV3 se închide în mod automat, oprind curgerea agentului termic în conducta rețelei de termoficare a fost proiectat  Tabloul pentru comanda vanelor TCV.

Your Thoughts